ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σχολές Αναρρίχησης Βράχου.

Μια καλή προσέγγιση για άτομα τα οποία δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την δραστηριότητα της Αναρρίχησης, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή ακόμα και για αναρριχητές οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, είναι η συμμετοχή τους σε μια ανάλογη σχολή.

Η Ο.Α.Λ.Θ. διοργανώνει σχολές Αναρρίχησης “Αρχαρίων” ή “Μέσου Επιπέδου” στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν μεθόδους ασφάλισης, τεχνικές κίνησης στον βράχο, και άλλες χρήσιμες γνώσεις από τους εκπαιδευτές οι οποίοι βοηθούν σε μία καλύτερη κατανόηση της δραστηριότητας αυτής.

Η Σχολή Αναρρίχησης Βράχου “Αρχαρίων” γίνεται κάθε χρόνο, ξεκινώντας την τελευταία Πέμπτη του Σεπτεμβρίου και διαρκεί (5) Σαββατοκύριακα. Τα (2) πρώτα στο πεδίο του Ρετζικίου και στο Σιδηρόκαστρο και στην συνέχεια στα Μετέωρα, στη Ζηλνιά και στην Ηρακλείτσα. Σκοπός της Σχολής είναι να γνωρίσει ο αρχάριος την δραστηριότητα της αναρρίχησης, σε όλες της τις εκφάνσεις, σκαρφαλώνοντας εκπαιδευτικές διαδρομές, κάνοντας εξάσκηση στην ασφάλιση και στην τεχνική κίνησης στον βράχο έτσι ώστε με το τέλος της Σχολής να είναι έτοιμος να σκαρφαλώσει σε οργανωμένα πεδία μίας σχοινιάς και να ακολουθήσει σε πεδία πολλαπλών σχοινιών πιο έμπειρους αναρριχητές.

Οι σχολές “Μέσου Επιπέδου” πραγματοποιούνται συνήθως μία (1) φορά τον χρόνο, ανάλογα με το ενδιαφέρον που υπάρχει, ακολουθώντας περίπου το ίδιο πλάνο με τις σχολές “Αρχαρίων” με την διαφορά ότι τα άτομα που συμμετέχουν έχουν ήδη τελειώσει σχολή “Αρχαρίων”. Κατά την διάρκεια μιας σχολής “Μέσου Επιπέδου”, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν νέες τεχνικές ή απλά εξασκούν τις γνώσεις τις οποίες έχουν ανάλογα με την εμπειρία τους, σκαρφαλώνοντας πιο απαιτητικές διαδρομές από αυτές σε μια σχολή “Αρχαρίων”, έχοντας ως στόχο την βελτίωση τεχνικών γνώσεων αλλά και στην απόκτηση περαιτέρω εμπειρίας.

Μαθήματα Αναρρίχησης Τεχνητής Πίστας.

Στην τεχνητή πίστα αναρρίχησης της Ο.Α.Λ.Θ. πραγματοποιούνται μαθήματα αναρρίχησης για μικρούς και μεγάλους. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει κινησιολογία και τεχνικές αναρρίχησης βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να έχουν μια σωστή κατανόηση της δραστηριότητας αυτής. Τα παιδικά-εφηβικά τμήματα ξεκινούν από την ηλικία των (5-6) ετών και φτάνουν έως και τα (18). Τα τμήματα αυτά είναι χωρισμένα σε ηλικίες για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών-εφήβων έχοντας ως βάση την προπόνηση (2) φορές την εβδομάδα.

Η εκπαίδευση των ενηλίκων άνω των (18) ετών, γίνεται συνήθως ως group των (2-4) ατόμων καθώς και μεμονωμένα σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων δεν είναι αρκετός για την δημιουργία ενός μικρού group. Οι ημέρες για την εκπαίδευση των ενηλίκων δεν είναι πάντα σταθερές και μπορούν να καθοριστούν κατόπιν συνεννόησης με τον εκπαιδευτή.

Σχολή Ορειβασίας & Χειμερινού Βουνού.

Η Σχολή Ορειβασίας και Χειμερινού Βουνού “Αρχαρίων” γίνεται κάθε χρόνο, ξεκινώντας τη δεύτερη Πέμπτη του Ιανουαρίου, και διαρκεί (4) Σαββατοκύριακα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τα βουνά στα οποία πραγματοποιείται η εκπαίδευση είναι το Άσκιο, Παγγαίο, Όλυμπος & Αστράκα. Σκοπός της Σχολής είναι να γνωρίσει ο αρχάριος την δραστηριότητα της ορειβασίας σε ξερό και χιονισμένο πεδίο κάνοντας εξάσκηση στην  κίνηση στον χιόνι έτσι ώστε με το τέλος της Σχολής να είναι σε θέση να κινηθεί με ασφάλεια σε πεδίο που δεν απαιτείται η χρήση ασφαλιστικών μέσων.

Ορειβασία & Πεζοπορία.

Η Ορειβασία ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ο.Α.Λ.Θ. Εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνονται μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές πεζοπορίας & ορειβασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (πολλές φορές απρόβλεπτες), την δυσκολία των διαδρόμων, αλλά και τις δυνάμεις του καθενός. Συνιστούμε να παρακολουθήσετε την σχολή ορειβασίας που διοργανώνει η Ο.Α.Λ.Θ. κάθε χρόνο.

Ειδικότερα για τις χειμερινές αναβάσεις: στην Α’ ομάδα απαιτούνται γνώσεις χρήσης piolet-crampons και ασφαλειών σε χιόνι-πάγο, στην Β’ ομάδα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις η εξοπλισμός, εφόσον ακολουθηθεί η πιο εύκολη και ασφαλής διαδρομή. Γίνεται προσπάθεια οι διανυκτερεύσεις και οι μεταφορές να είναι όσο το δυνατό χαμηλού κόστους, παράλληλα όμως πρέπει να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα των μετακινήσεων, αλλά και τα πάγια έξοδα του γραφείου: ενοίκιο, τηλεφωνά, κ.λ.π.

Υπ όψιν ότι για την όλη διοργάνωση δεν αμείβεται κανείς, δηλαδή οι αρχηγοί, το Δ.Σ. κ.λ.π., προσφέρουν εθελοντικά προσωπικό κόπο και χρόνο. Άρα και οι απαιτήσεις πρέπει να είναι οι ελάχιστες, διευκολύνοντας με την συμπεριφορά μας, αλλά και συμμετέχοντας έμπρακτα στην διοργάνωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή διοργάνωση είναι η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής και η προκαταβολή.

Για τις μονοήμερες αναβάσεις, (1) εβδομάδα νωρίτερα. Για τις πολυήμερες αναβάσεις, οι διανυκτερεύσεις θα γίνονται σε ξενώνες, εφόσον τα άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή και προκαταβάλει τουλάχιστον (1) μήνα νωρίτερα (ιδιαίτερα σε εθνικές εορτές και αργίες), σε αντίθετη περίπτωση οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία θα γίνονται με ατομική ευθύνη ή σε αντίσκηνα με υπνόσακους.

Οι μεταφορές γίνονται με λεωφορείο, εφόσον υπάρχει ελάχιστη συμμετοχή (13) ατόμων για τις μονοήμερες αναβάσεις και 20 ατόμων για τις πολυήμερες, είδ’ άλλως θα γίνονται με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.
Το κόστος μεταφοράς μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, την απόσταση και τις ημέρες. Τα έξοδα μεταφοράς και διανυκτερεύσεων προκαταβάλλονται. Υπ’ όψιν ότι η Λέσχη δεσμεύεται για την ενοικίαση του λεωφορείου, καθώς επίσης προκαταβάλλει και τις διανυκτερεύσεις.

Το εκάστοτε πρόγραμμα ή τυχόν αλλαγές ανακοινώνονται στον αυτόματο τηλεφωνητή. Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για θέματα ορειβασίας Τετάρτη 21:30 – 23:00. Λειτουργεί αυτόματος τηλεφωνητής και Fax.

Κόστος συμμετοχής στις εκδρομές:

1. Μέλη της Ο.Α.Λ.Θ.
Συμμετέχουν στις ορειβατικές διαδρομές με τιμή ημερήσιας διαδρομής 13€, εφόσον έχουν καταβάλλει 24€ για την ετήσια συνδρομή μέλους.

2. Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.
Συμμετέχουν στις ορειβατικές διαδρομές με τιμή ημερήσιας διαδρομής 15€, εφόσον έχουν την κάρτα μέλους του ορειβατικού συλλόγου στον οποίο ανήκουν με το αυτοκόλλητο του τρέχοντος έτους της ΕΟΟΑ (δηλαδή είναι ενεργά μέλη και έχουν δώσει την συνδρομή τους στον δικό τους σύλλογο).

3. Μη μέλη της Ο.Α.Λ.Θ.
Με την πρώτη συμμετοχή τους σε διαδρομή της Ο.Α.Λ.Θ., συμπληρώνουν αίτηση μέλους με τιμή ημερήσιας διαδρομής 13€ και 2€ για την συνδρομή μέλους, δηλαδή 13+2=15€. Αυτό θα ισχύει για 12 διαδρομές μέχρι να συμπληρωθεί η ετήσια συνδρομή του έτους που είναι 24€ και στην συνέχεια, εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε επιπλέον διαδρομές, το κόστος κάθε διαδρομής θα είναι μόνον 13€. (το ίδιο που ισχύει και για τα κανονικά μέλη)

4. Άνεργοι
οι άνεργοι κάρτα που να πιστοποιεί την ιδιότητά τους. Με την πρώτη συμμετοχή τους σε διαδρομή της Ο.Α.Λ.Θ., θα συμπληρώνουν αίτηση μέλους με τιμή ημερήσιας διαδρομής 12€ και 2€ για την συνδρομή μέλους, δηλαδή 12+2=14€. Αυτό θα ισχύει για 12 διαδρομές μέχρι να συμπληρωθεί η ετήσια συνδρομή του έτους που είναι 24€.

5. Φοιτητές
Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο φοιτητικής ταυτότητας που να πιστοποιεί την ιδιότητά τους. Με την πρώτη συμμετοχή τους σε διαδρομή της ΟΑΛΘ, θα συμπληρώνουν αίτηση μέλους με τιμή ημερήσιας διαδρομής 8€ και 2€ για την συνδρομή μέλους, δηλαδή 8+2=10€. Αυτό θα ισχύει για 12 διαδρομές μέχρι να συμπληρωθεί η ετήσια συνδρομή του έτους που είναι 24€. Ισχύει μόνο για την πρώτη χρονιά συμμετοχής τους στις εξορμήσεις της Ο.Α.Λ.Θ.

6. Παιδιά & έφηβοι
Για τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών, το κόστος ημερήσιας διαδρομής είναι 10€ εφόσον ο κηδεμόνας τους είναι μέλος της Ο.Α.Λ.Θ. σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Comments are closed.