Οι δραστηριότητες μας

Σχολές
αναρρίχησης

Μάθετε τις βασικές αρχές ασφάλισης και κινησιολογίας παρακολουθώντας μια σχολή αρχαρίων ή διευρύνετε τις γνώσεις σας σε μια σχολή μέσου επιπέδου.

Μια καλή προσέγγιση για άτομα τα οποία δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την δραστηριότητα της αναρρίχησης, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή ακόμα και για αναρριχητές οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, είναι η συμμετοχή τους σε μια από τις σχολές που διοργανώνει η Ο.Α.Λ.Θ.

Η σχολή αναρρίχησης βράχου “Αρχαρίων” γίνεται πραγματοποιείται συνήθως φθινόπωρο & άνοιξη και διαρκεί (5) Σαββατοκύριακα. Σκοπός της σχολής είναι να γνωρίσει ο αρχάριος την δραστηριότητα της αναρρίχησης, σε όλες της τις εκφάνσεις, σκαρφαλώνοντας εκπαιδευτικές διαδρομές, κάνοντας εξάσκηση στην ασφάλιση και στην τεχνική κίνησης στον βράχο έτσι ώστε με το τέλος της σχολής να είναι έτοιμος να σκαρφαλώσει σε οργανωμένα πεδία μίας σχοινιάς και να ακολουθήσει σε πεδία πολλαπλών σχοινιών πιο έμπειρους αναρριχητές.

Οι σχολές “Μέσου Επιπέδου” πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά τον χρόνο, ανάλογα με το ενδιαφέρον που υπάρχει, ακολουθώντας περίπου το ίδιο πλάνο με τις σχολές “Αρχαρίων” με την διαφορά ότι τα άτομα που συμμετέχουν έχουν ήδη τελειώσει σχολή “Αρχαρίων”.

Κατά την διάρκεια μιας σχολής “Μέσου Επιπέδου”, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν νέες τεχνικές ή απλά εξασκούν τις γνώσεις τις οποίες έχουν ανάλογα με την εμπειρία τους, σκαρφαλώνοντας πιο απαιτητικές διαδρομές από αυτές σε μια σχολή “Αρχαρίων”, έχοντας ως στόχο την βελτίωση τεχνικών γνώσεων αλλά και στην απόκτηση περαιτέρω εμπειρίας.


Σχολή χειμερινού βουνού

Κινηθείτε με περισσότερη ασφάλεια, σωστή νοοτροπία και εκτίμηση των καιρικών συνθηκών και απολαύστε το χειμερινό βουνό όπως ποτέ πριν.

Η σχολή ορειβασίας και χειμερινού βουνού “Αρχαρίων” γίνεται κάθε χρόνο, και διαρκεί συνήθως (4) Σαββατοκύριακα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τα βουνά στα οποία πραγματοποιείται η εκπαίδευση είναι το Άσκιο, Παγγαίο, Όλυμπος & Αστράκα. Σκοπός της σχολής είναι να γνωρίσει ο αρχάριος την δραστηριότητα της ορειβασίας σε ξερό και χιονισμένο πεδίο κάνοντας εξάσκηση στην κίνηση στον χιόνι έτσι ώστε με το τέλος της σχολής να είναι σε θέση να κινηθεί με ασφάλεια σε πεδίο που δεν απαιτείται η χρήση ασφαλιστικών μέσων.

Η σχολή αναφέρεται στην ορειβασία στην πιο κλασική της μορφή. Ένας ορειβάτης χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών για να κερδίσει μια κορυφή, συχνά κουβαλώντας τον ελάχιστο τεχνικό εξοπλισμό και στηριζόμενος αντ’ αυτού σε μια βάση δεξιοτήτων, προσαρμοστικότητα και καλή λήψη αποφάσεων.

Βασικός παράγοντας σε μια χειμερινή ανάβαση είναι η ασφάλεια, η σωστή κίνηση στο παγωμένο πεδίο και βέβαια οι σωστές αποφάσεις βάσει των καιρικών συνθηκών και δυνατοτήτων.

Όλα τα βουνά έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα σε χειμερινές συνθήκες από αυτές που επικρατούν τις υπόλοιπες εποχές, πολλές φορές παράγοντας καθοριστικός για ατυχήματα ή την αποφυγή αυτών.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους, έχοντας την σωστή εκπαίδευση και νοοτροπία μπορούμε να κινηθούμε σε ένα δύσκολο χειμερινό έδαφος με περισσότερη ασφάλεια απολαμβάνοντας το χειμερινό τοπίο.


Πεζοπορικές εκδρομές

Γνωρίστε νέες τοποθεσίες, βουνά και μονοπάτια σε Ελλάδα και εξωτερικό με το πλούσιο πρόγραμμα αναβάσεων και την έμπειρη παρέα της λέσχης.

Στην Ο.Α.Λ.Θ. εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνονται μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές πεζοπορίας-ορειβασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Οι συμμετέχοντες αποδέχονται ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (πολλές φορές απρόβλεπτες), την δυσκολία των διαδρόμων, αλλά και τις δυνάμεις του καθενός. Συνιστούμε να παρακολουθήσετε την σχολή ορειβασίας που διοργανώνει η Ο.Α.Λ.Θ. κάθε χρόνο.

Ειδικότερα για τις χειμερινές αναβάσεις μπορεί να απαιτούνται γνώσεις χρήσης piolet-crampons και ασφαλειών σε χιόνι-πάγο, στην Β’ ομάδα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εξοπλισμός, εφόσον ακολουθηθεί η πιο εύκολη και ασφαλής διαδρομή.

Για την διοργάνωση δεν αμείβεται κανείς, οι συντονιστές και το Δ.Σ. του συλλόγου προσφέρουν εθελοντικά προσωπικό κόπο και χρόνο. Γι’ αυτό διευκολύνουμε με την συμπεριφορά μας, συμμετέχοντας έμπρακτα στην διοργάνωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή διοργάνωση είναι η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής και η προκαταβολή. Η Λέσχη δεσμεύεται για την ενοικίαση του λεωφορείου, καθώς επίσης προκαταβάλλει και τις διανυκτερεύσεις. Οι μεταφορές γίνονται με λεωφορείο, εφόσον υπάρχει συμμετοχή (20) ατόμων για τις μονοήμερες αναβάσεις και ικανός αριθμός για την κάλυψη των εξόδων για τις πολυήμερες, διαφορετικά θα γίνονται με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.

Το εκάστοτε πρόγραμμα ή τυχόν αλλαγές ανακοινώνονται στο blog της ιστοσελίδας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου.


Μαθήματα αναρρίχησης

Διασκέδαση και άθληση με το μοναδικό άθλημα της αναρρίχησης αναπτύσσοντας τον νευρομυϊκό συντονισμό, τις σωματικές και πνευματικές δεξιότητες.

Στην τεχνητή πίστα αναρρίχησης της Ο.Α.Λ.Θ. πραγματοποιούνται οργανωμένα μαθήματα αναρρίχησης για παιδιά και εφήβους (4-18) ετών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει παιχνίδι, κινησιολογία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και τεχνικές αναρρίχησης βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να έχουν μια σωστή κατανόηση του αθλήματος.

Τα τμήματα είναι χωρισμένα σε ηλικίες για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών-εφήβων έχοντας ως βάση την προπόνηση 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα ανάλογα με το κάθε τμήμα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν (3) τμήματα ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε παιδιού-εφήβου, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Μέσω της αναρρίχησης παιδιά & έφηβοι αναπτύσσουν τον νευρομυϊκό συντονισμό, τις σωματικές και πνευματικές τους δεξιότητες στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους “αναρριχητικούς” τους στόχους.

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλώς να κινούν τα χέρια και τα πόδια τους, μαθαίνουν να σκέφτονται και να δοκιμάζουν διαφορετικές μεθόδους σε κάθε προσπάθεια για να επιλύσουν ένα “πρόβλημα”.

Το να καταφέρεις και να φτάσεις στην κορυφή του τοίχου ενισχύει την αυτοπεποίθηση το οποίο βοηθάει παιδιά & εφήβους στην καθημερινή τους ζωή. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι σχέσεις φιλίας που αναπτύσσονται στην ομάδα και πάνω απ’ όλα η διασκέδαση των παιδιών μέσω της άθλησης.

200m2 τοίχου αναρρίχησης

 Ελάτε και αναρριχηθείτε μαζί μας