Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Posted by admin
1974-1980.
Η Ορειβατική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.) δημιουργήθηκε το 1974 από έμπειρους ορειβάτες της Θεσσαλονίκης, που είχαν κοινό τους σκοπό την ανύψωση του επιπέδου της ελληνικής ορειβασίας, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της ορεινής φύσης, και την προβολή της ορειβασίας σαν τρόπο ζωής στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου.
Το 1977 είναι το έτος της επίσημης ίδρυσης του συλλόγου με καταστατικό.
Αρχικά, η ομάδα των ορειβατών πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα ορειβατικές αναβάσεις στα Ελληνικά βουνά, και στα βουνά των γύρω Βαλκανικών χωρών.
Οι αναβάσεις ήταν καθαρά ορειβατικές, με σκοπό την γνωριμία με τα βουνά από όλες τις πλευρές και όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι βγήκε και ο λογότυπος: Ο.Λ.Θ. = γνωριμία με το βουνό, ο οποίος ήταν εμφανής σε όλα τα προγράμματα της Λέσχης τα οποία ήταν ενημερωτικά φυλλάδια γύρω από τις αναβάσεις που πραγματοποιούσε η Ο.Λ.Θ., καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα βουνά.
Σύντομα αυξήθηκαν τα μέλη, ενώ οι αναβάσεις έγιναν πιο μαζικές.
Οι μονοήμερες αναβάσεις ήταν προσιτές σε όλους, ενώ οι διήμερες συνδυάζονταν με αργίες. Κέφι και ενθουσιασμός επικρατούσε, ενώ το όλο κλίμα ευνοούσε την ανάπτυξη της παρέας.
1980-1990.
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 και παράλληλα με το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου, ξεκίνησε και το τμήμα αναρρίχησης από νέους κυρίως ορειβάτες που διψούσαν για δράση και περιπέτεια. Τότε άρχισαν και οι πρώτες σχολές ορειβασίας-αναρρίχησης με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και ασφάλεια των νέων μελών. Οι σχολές είχαν μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή.
Στα μέσα της δεκαετίας οι περισσότεροι έμπειροι αναρριχητές της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει μέλη της Ο.Λ.Θ. Οι αναρριχητικές διαδρομές άρχισαν να πληθαίνουν, με πάνω από 300 διαδρομές ετησίως, δυσκολίας άνω του IV. Έμφαση δόθηκε στα αναρριχητικά πεδία των Μετέωρων, Βαράσοβας και του Ολύμπου (Στεφάνι, Ζηλνιά) αλλά και με χαράξεις νέων διαδρόμων σε καινούργια πεδία (Τσούρλιακα, κ.λ.π). Ταυτόχρονα γίνονται επαναλήψεις μεγάλων διαδρόμων (Όλυμπος, Γκαμήλα, Άθως), και συντήρηση-ασφάλιση των παλαιών διαδρόμων.
Οι αναβάσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, ενώ έγιναν και μαζικές εξορμήσεις οργανωμένες σε επίπεδο συλλόγου, στις Άλπεις και σε βουνά του εξωτερικού: Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία με αλπικές διαδρομές και αναρριχήσεις σε μεγάλο υψόμετρο (MontBlanc, Matterhorn, Monte Rosa, Castor, Polux, Liskam, Dolomites, και άλλα), ενώ στην Βουλγαρία (Βράτσα) για αναρριχήσεις μεγάλης δυσκολίας. Στην Σκοτία έγιναν αρκετές διαδρομές πάγου. παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες αποστολές σε βουνά εκτός Ευρώπης με σημαντικότερες αυτές των Ιμαλαΐων (Lobuche Peak, Island Peak, White Neadle), Κασμίρ, Παμίρ, Κένυα (Mount Kenya, Kilimanjaro), Ρωσία (Καύκασος), Άνδεις (Alpamayo).
Αξίζει να αναφερθεί το ενδιαφέρον αρκετών μελών της Ο.Λ.Θ. για το ορειβατικό Σκι, που από το 1980 οργανώνει διασχίσεις στα Ελληνικά βουνά παράλληλα με τις ορειβατικές αναβάσεις. Όλυμπος, Γκαμήλα, Σμολικας, Βασιλιτσα, Άγραφα, Βαρνουντας, Βορας, Βέρμιο, Φαλακρό, και πολλά αλλά, είναι τα βουνά που γίνονται τακτικά όμορφες διασχίσεις με ορειβατικά Σκι. Αλλά και το Σκι καταβάσεων έχει πολλούς φίλους στην Ο.Λ.Θ. Τους χειμερινούς μήνες τα Σαββατοκύριακα γίνονται εξορμήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και στην Βουλγαρία και στις Άλπεις (Αυστρία, Γαλλία) για πολυήμερα ski safari.
Ο χώρος του εντευκτηρίου της οδού Μ. Γεννάδιου, όπου στεγαζόταν έγινε ανεπαρκής, και η Λέσχη μετακόμισε στην οδό Αντιγονιδών 1 (με Εγνατία), όπου δημιουργήθηκε ένας άνετος χώρος για συναντήσεις, προβολές, γραφεία.
1990-2000.
Το ορειβατικό τμήμα πραγματοποιεί κάθε χρόνο πάνω από 60 οργανωμένες αναβάσεις σε επίπεδο συλλόγου. Από αυτές, πολλές διήμερες η τριήμερες έχουν τον χαρακτήρα της διάσχισης μεγάλων ορεινών όγκων από άκρη σε άκρη (Όλυμπος, Σμόλικας, Γκαμήλα, Γράμμος, Άγραφα, Βαρδούσια, Τζουμέρκα, Ροδόπη, Ταΰγετος, Γκιόνα, Πίριν-Ρίλα-Μουσαλά Βουλγαρίας και πολλά άλλα), ενώ αναζητούνται συνεχώς νέες διαδρομές σπάνιας ομορφιάς ακόμη και στις μονοήμερες αναβάσεις που και αυτές γίνονται με την μορφή διάσχισης.
Κατά την διάρκεια των αναβάσεων συχνό είναι το κολύμπι σε παγωμένες λίμνες και καταρράκτες. Το σημαντικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν τις διαδρομές και τις αναβάσεις. Αρκετές φορές οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά οχήματα 4Χ4, πάνω σε ορεινούς δασικούς δρόμους, δίνοντας άλλη διάσταση στις οργανωμένες αναβάσεις. Πολλές είναι και οι διασχίσεις φαραγγιών μέσα από τα ποτάμια (canyoning). παράλληλα πραγματοποιούνται και καταβάσεις ορμητικών ποταμών (Αλιάκμονας, Αχελώος, Άραχθος, Τρικεριώτης, Βοϊδομάτης) με φουσκωτά σκάφη (rafting) και καγιάκ.
Η Ο.Λ.Θ. είναι ο πρώτος σύλλογος που οργανώνει αναβάσεις σε βουνά, διασχίσεις με ορειβατικά σκι, και rafting ταυτόχρονα. Το αναρριχητικό τμήμα πραγματοποιεί ετησίως, άνω των 450 διαδρόμων υψηλής δυσκολίας. Καινούργια πεδία οργανώνονται αποκλειστικά από την Ο.Λ.Θ. (Τέμπη, Μέγας Λάκος), ενώ χαράζονται και ασφαλίζονται πλήθος διαδρόμων, δυσκολίας άνω του VI. Γίνονται επαναλήψεις μεγάλων διαδρόμων (Όλυμπος, Γκιόνα, Γκαμήλα, Άθως). Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι αλπικές διαδρομές (Eiger, Mont Blanc, Matterhorn), ενώ πληθαίνουν οι διαδρομές σε φημισμένα αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης (Verdon, Buoux, Fontainebleau, Ferentino, Roccamorice κ.α.).
Γίνονται αποστολές στο Παμίρ (Lenin, Kommunismus, Chan Dengri), Κασμίρ, Παταγονία (Fitz Roy), Καύκασος (Uschba, El Brus, Schuschuroski). Επίσης αξιοσημείωτες είναι και οι πολυήμερες ορεινές διασχίσεις και αναβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στο Νεπάλ και στις Άνδεις.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 90′ η Ορειβατική Λέσχη διοργανώνει και συμμετέχει σε όλους τους πανελλήνιους και περιφερειακούς αγώνες αγωνιστικής αναρρίχησης στα πλαίσια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α). Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε την πρώτη τεχνητή αναρριχητική πίστα της Θεσσαλονίκης στο κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Συκεών για την διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και την πρώτη ιδιόκτητη τεχνητή αναρριχητική πίστα μέσα στον χώρο του εντευκτηρίου, με στόχο την καλύτερη προπόνηση των αθλητών και των μελών. Αργότερα κατασκευάστηκε και δεύτερη τεχνητή αναρριχητική πίστα μέσα στον χώρο του εντευκτηρίου για να καλύψει το μεγάλο ενδιαφέρον για προπόνηση.
2000-2010.
Ο χώρος του εντευκτηρίου της οδού Αντιγονιδών 1, όπου στεγαζόταν έγινε ανεπαρκής, και η Λέσχη μετακόμισε πολύ κοντά, στην οδό Αντιγονιδών 10, σε ένα νεοκλασικό κτίριο, όπου δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος για συναντήσεις, προβολές, γραφεία. Στον νέο χώρο αυτό χώρο κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν δύο νέες αναρριχητικές πίστες, με βελτιωμένες προδιαγραφές και ποικιλία δυσκολιών και πιασιμάτων. Από το 2000 σύμφωνα με τον καινούργιο αθλητικό νόμο 2725/1999, η Λέσχη μπαίνει σε νέα πορεία.
Μετονομάζεται σε Ορειβατική και Αναρριχητική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Λ.Θ.) και είναι πλέον αθλητικό σωματείο πρώτης τάξης, με πλούσια αθλητική δράση, αναγνωρισμένο από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου γίνονται πτήσεις αλεξίπτωτου πλάγιας (parapent) και deltaplan, επίσης αρκετά άτομα ασχολούνται με το ποδήλατο βουνού (mountain bike). Κάθε χρόνο η Ορειβατική Λέσχη διοργανώνει σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης, οι οποίες είναι ολιγομελείς, με έμφαση στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και τις στελεχώνουν έμπειροι εκπαιδευτές ορειβασίας, μέλη του συλλόγου.
Συνεχίζονται οι αποστολές σε βουνά του εξωτερικού όπως Καύκασος, Acongagua (Περου), Νεπάλ, Άλπεις, Ισημερινό, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία κ.λ.π. Οι αναβάσεις εσωτερικού συνεχίζονται ανελλιπώς με μέσο αριθμό συμμετεχόντων 25 άτομα. Προσπάθεια γίνεται και για την δημιουργία παιδικού τμήματος με στόχο την προώθηση ομάδας παιδιών στις αναβάσεις και το ορειβατικό σκι. Αρκετά μέλη ασχολούνται με το Cannyoning (διασχίσεις φαραγγιών) υψηλής δυσκολίας. Επίσης, συνεχίζονται οι διασχίσεις με ορειβατικά σκι καθώς και διοργανώσεις αγώνων ορειβατικού σκι.
Πραγματοποιούνται πολύ τακτικά ομιλίες, προβολές διαφανειών και βίντεο με θέμα τις ορεινές δραστηριότητες, ενώ στον χώρο της Λέσχης λειτουργεί κυλικείο με ποτά και μεζέδες σε φιλικό περιβάλλον. Η Ο.Α.Λ.Θ. συνεργάζεται στενά για την διάδοση της ορειβασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, με διάφορους συλλόγους, την Ε.Ο.Ο.Α., την τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς και άλλους κρατικούς φορείς. Εκδίδει και διανέμει δωρεάν, έντυπο περιοδικό με λεπτομέρειες από την δράση του συλλόγου.
Επίσης, υποστηρίζει και βοηθά στην διεξαγωγή του πανελλήνιου και διεθνή ορειβατικού μαραθώνιου αγώνα στον Όλυμπο επί 24 έτη, στον οποίο συμμετέχει με αθλητές και στελεχώνει με μέλη της τους σταθμούς ανεφοδιασμού του αγώνα. Η Ο.Α.Λ.Θ. είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) καθώς και της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.) συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο όπως οι αγώνες αναρρίχησης, σχολές ορειβασίας αρχάριων, σχολές μέσου επιπέδου στελεχών ορειβασίας, σχολές και αγώνες ορειβατικού σκι, στην πανελλήνια Ορειβατική συγκέντρωση, αποστολές εξωτερικού, κλπ. Λόγω της παραπάνω πλούσιας ορειβατικής και αναρριχητικής δραστηριότητας, η Ο.Α.Λ.Θ. κατέχει για πολλά χρόνια, τις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση των συλλογών που ανήκουν στην Ε.Ο.Ο.Α.
2010-2012.
Λόγω της αύξησης των μελών και της απαίτησης για καλύτερη πίστα αναρριχησης, η Λέσχη τον Αύγουστο του 2011 μετακόμισε σε νέο μεγαλύτερο χώρο 400 τμ στην οδο Β. Αδαμίδη 14, στην περιοχή της Τούμπας δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπου με πολύ εργασία, κέφι και έξοδα κατασκευάσθηκε η νέα πίστα, αποδυτήρια, γραφεία, αλλά και ένας φιλόξενος χώρος όπου μπορεί κανείς να αθληθεί, να βρεί φίλους με κοινά ενδιαφέροντα, να δει παρουσιάσεις και προβολές και να περάσει ευχάριστα αρκετές ώρες. Από την πρώτη στιγμή ο νέος χώρος έγινε στέκι όχι μόνον των μελών της Λέσχης, αλλά και φίλων της ορειβασίας της αναρρίχησης, ορειβατικού σκι και της περιπέτειας, δρομέων, η και περαστικών από άλλες πόλεις και άλλους συλλόγους.
Επόμενα έτη.
Η αστικοποίηση και ο μοντέρνος τρόπος ζωής στερούν αυτό που για χιλιάδες χρόνια περιστοίχιζε τον άνθρωπο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, ακόμα και το χώμα, είναι πιο συνηθισμένο να τα βλέπουμε με την σκέψη μας, παρά να τα νοιώθουμε με τις αισθήσεις μας. Όμως όσο και να προσπαθούμε να τα απαρνηθούμε, πάντα εκεί θα γυρνάμε, γιατί είμαστε κι εμείς ένα αναπόσπαστο κομάτι της φύσης. Έτσι, στην Ο.Α.Λ.Θ. περιμένουμε συνεχώς νέους ανθρώπους, για να γίνουμε όλοι μια παρέα και να προσεγγίσουμε φιλοσοφικά και πρακτικά το νόημα της ζωής.
Να ξαναγυρίσουμε εκεί που πραγματικά ανήκουμε, στη φύση.