Από το 1974 μέχρι σήμερα
Πότε και πως
ξεκίνησε η λέσχη
1974-1980
Η Ορειβατική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.) δημιουργήθηκε το 1974 από έμπειρους ορειβάτες της Θεσσαλονίκης, που είχαν κοινό τους σκοπό την ανύψωση του επιπέδου της ελληνικής ορειβασίας, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της ορεινής φύσης και την προβολή της ορειβασίας σαν τρόπο ζωής στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου.
Αρχικά, η ομάδα των ορειβατών πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα ορειβατικές αναβάσεις στα Ελληνικά βουνά, και στα βουνά των γύρω Βαλκανικών χωρών. Οι αναβάσεις ήταν καθαρά ορειβατικές, με σκοπό την γνωριμία με τα βουνά από όλες τις πλευρές και όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι βγήκε ο λογότυπος (Ο.Λ.Θ.) όπου το 1977 μαζί το καταστατικό ιδρύεται πλέον επίσημα η λέσχη.
1980-1990
Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ παράλληλα με το ορειβατικό τμήμα του συλλόγου, ξεκίνησε και το τμήμα αναρρίχησης από νέους κυρίως ορειβάτες καθώς και οι πρώτες σχολές ορειβασίας-αναρρίχησης με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και ασφάλεια των νέων μελών. Στα μέσα της δεκαετίας οι περισσότεροι έμπειροι αναρριχητές της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει μέλη της Ο.Λ.Θ. με πάνω από 300 διαδρομές ως ετήσια δράση, δυσκολίας άνω του IV.
Έμφαση δόθηκε στα αναρριχητικά πεδία των Μετέωρων, Βαράσοβας και του Ολύμπου (Στεφάνι, Ζηλνιά) αλλά και με χαράξεις νέων διαδρόμων σε καινούργια πεδία όπως στον Τσούργιακα. Ταυτόχρονα γίνονται επαναλήψεις μεγάλων διαδρόμων (Όλυμπος, Γκαμήλα, Άθως) και συντήρηση-ασφάλιση των παλαιών.
Πραγματοποιούνται μαζικές εξορμήσεις οργανωμένες σε επίπεδο συλλόγου, στις Άλπεις, Ιταλία, Ελβετία με αλπικές διαδρομές και αναρριχήσεις σε μεγάλο υψόμετρο (MontBlanc, Matterhorn, Monte Rosa, Castor, Polux, Liskam, Dolomites κ.α.), ενώ στην Βουλγαρία (Βράτσα) αναρριχήσεις μεγάλης δυσκολίας για την εποχή.
Παράλληλα άρχισαν και οι πρώτες αποστολές σε βουνά εκτός Ευρώπης με σημαντικότερες αυτές των Ιμαλαΐων (Lobuche Peak, Island Peak, White Neadle), Κασμίρ, Παμίρ, Κένυα (Mount Kenya, Kilimanjaro), Ρωσία (Καύκασος), Άνδεις (Alpamayo).
Το 1980 το ενδιαφέρον αρκετών μελών της Ο.Λ.Θ. για το ορειβατικό Σκι, είχε ως αποτέλεσμα διασχίσεις στα Ελληνικά βουνά καθώς και της Βουλγαρίας, Αυστρίας και Γαλλίας παράλληλα με τις ορειβατικές αναβάσεις. Η πλούσια σε δράση δεκαετία του 80’ δείχνει ότι ο χώρος του εντευκτηρίου της οδού Μ. Γεννάδιου, όπου στεγαζόταν η λέσχη γίνεται ανεπαρκής. Η μετακόμιση στην οδό Αντιγονιδών 1, δημιουργεί έναν άνετο χώρο για συναντήσεις, προβολές και γραφεία.
1990-2000
Το ορειβατικό τμήμα πραγματοποιεί κάθε χρόνο πάνω από 60 οργανωμένες αναβάσεις σε επίπεδο συλλόγου. Από αυτές, πολλές διήμερες η τριήμερες έχουν τον χαρακτήρα της διάσχισης μεγάλων ορεινών όγκων από άκρη σε άκρη (Όλυμπος, Σμόλικας, Γκαμήλα, Γράμμος, Άγραφα, Βαρδούσια, Τζουμέρκα, Ροδόπη, Ταΰγετος, Γκιώνα, Πίριν-Ρίλα-Μουσαλά Βουλγαρίας κ.α.)
Tο αναρριχητικό τμήμα πραγματοποιεί ετησίως άνω των 450 διαδρόμων υψηλής δυσκολίας. Καινούργια πεδία οργανώνονται και εξοπλίζονται αποκλειστικά από την Ο.Λ.Θ. (Κοιλάδα Τεμπών, Μέγας Λάκος κ.α.), ενώ γίνονται επαναλήψεις μεγάλων διαδρόμων σε Όλυμπο, Γκιώνα, Γκαμήλα και Άθως.
Στο εξωτερικό συνεχίζονται σημαντικές αλπικές διαδρομές σε Eiger, Mont Blanc και Matterhorn, ενώ πληθαίνουν οι επαναλήψεις sport & boulder διαδρομών σε πεδία της Ευρώπης όπως Verdon, Buoux, Ceuse, Fontainebleau, Ferentilo & Roccamorice.
Την δεκαετία του 90’ η αναρρίχηση εξελίσσεται σημαντικά με την κατασκευή της πρώτης μικρής πίστας boulder στα γραφεία της λέσχης στην οδό Αντιγονιδών 1, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη της λέσχης να προπονηθούν για πρώτη φορά σε τεχνητό τοίχο αλλά και προσφέροντας έναν χώρο συνάντησης για τους βιρτουόζους του αθλήματος.
2000-2010
Στα τέλη της δεκαετίας ο χώρος της οδού Αντιγονιδών 1, γίνεται ανεπαρκής κατά βάσει της μεγάλης προσέλευσης αναρριχητών και η λέσχη μετακομίζει στην οδό Αντιγονιδών 10 κατασκευάζοντας δύο τεχνητές πίστες αναρρίχησης boulder δίνοντας την δυνατότητα στους αναρριχητές-τριες της λέσχης να προπονηθούν σε έναν μεγαλύτερο χώρο.
Η Ο.Λ.Θ. μετονομάζεται σε Ορειβατική και Αναρριχητική Λέσχη Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Λ.Θ.) και είναι πλέον αθλητικό σωματείο, με πλούσια αθλητική δράση, αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Συνεχίζονται οι αποστολές-αναρριχήσεις σε βουνά του εξωτερικού όπως Καύκασος, Acongagua (Περού), Νεπάλ, Άλπεις, Ισημερινό, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία και αναρριχητικά πεδία όπως Κάλυμνος, Siurana, Malham, Gandia, Sella, Raven Tor.
Υποστηρίζει και βοηθά στην διεξαγωγή του πανελλήνιου και διεθνή ορειβατικού μαραθώνιου αγώνα στον Όλυμπο επί 24 έτη, στον οποίο συμμετέχει με αθλητές και στελεχώνει με μέλη της τους σταθμούς ανεφοδιασμού του αγώνα.
Η Ο.Α.Λ.Θ. είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) καθώς και της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.) συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο όπως οι αγώνες αναρρίχησης, σχολές ορειβασίας αρχάριων, σχολές μέσου επιπέδου στελεχών ορειβασίας, αγώνες ορειβατικού σκι, στην πανελλήνια Ορειβατική συγκέντρωση κ.λ.π.
2010-2020
Λόγω της αύξησης των αναρριχητών μελών και της ανάγκης για μεγαλύτερη και καλύτερη πίστα αναρρίχησης, η Λέσχη μετακόμισε το καλοκαίρι του 2011 σε νέο μεγαλύτερο χώρο 400 τ.μ. στην οδό Β. Αδαμίδου 14, δίπλα στο γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ, όπου με πολύ εθελοντική εργασία και κόπο κατασκευάσθηκε η νέα πίστα με επιφάνεια αναρρίχησης μεγαλύτερη των 200 τ.μ., αποδυτήρια, γραφεία, αλλά και ένας φιλόξενος χώρος για όλους όσους ασχολούνται με την ορειβασία και την αναρρίχηση.
Η εξέλιξη αυτή έβαλε την λέσχη σε μια νέα τροχιά, δίνοντας την δυνατότητα να λειτουργήσει σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο πάντα προσπαθώντας να κρατήσει τον συλλογικό της χαρακτήρα.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας οι ορειβατικές εξορμήσεις, οι σχολές και η διάνοιξη νέων αναρριχητικών & boulder διαδρομών συνεχίζουν με καλό ρυθμό ως αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου.
Η ορειβατική & αναρριχητική γνώση και εμπειρία των μελών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο επί σειρά ετών κρατώντας την λέσχη στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης δράσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α).
2020-Σήμερα
Αφήνοντας πίσω την Covid εποχή και την παύση λειτουργίας όλων των κλειστών χώρων άθλησης η διάθεση και ανάγκη του κόσμου για αθλητικές δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση επανήλθε και πάλι. Ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας και η αστικοποίηση στερούν από ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών να έρθει σε επαφή με την φύση.
Τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, ακόμα και το χώμα, είναι πιο συνηθισμένο να τα βλέπουμε με την σκέψη μας, παρά να τα νιώθουμε με τις αισθήσεις μας.
Με τις δράσεις της λέσχης, όπως τις πεζοπορικές αναβάσεις, τις σχολές καθώς και τον τεχνητό τοίχο αναρρίχησης προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να παρέχουμε ότι καλύτερο μπορούμε στα μέλη μας.
Στην Ο.Α.Λ.Θ. περιμένουμε συνεχώς νέους ανθρώπους για να προχωρήσουμε μπροστά και να διαμοιράσουμε τις γνώσεις μας στο αύριο.
Βουνά, μονοπάτια και βράχια
Γνωρίστε νέους τόπους και κάνετε νέους φίλους