6-1-2019 Κάτω Όλυμπος-Μεταμόρφωση

Ορειβασία-ορεινή πεζοπορία.
Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019 η Ο.Α.Λ.Θ. πραγματοποιεί ορειβατική εξόρμηση στον Κάτω Όλυμπο από Καλλιπεύκη. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 07:00 π.μ. από γωνία Εγνατίας και Αντιγονιδών 1 στην Κολόμβου. Θα σχηματιστούν δύο (2) ομάδες και στολΛεωφορείο κατά την διαδρομή θα δοθούν αναλυτικές λεπτομέρειες για την πορεία τους. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών θα υπάρξει εναλλακτική λύση.
Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο τηλ. 6970425239 Αχπαρίδης Μάκης. Συντονιστής & πληροφορίες για τα μονοπάτια: Κλεάνθης Μπουλιώνης τηλ. 6934341256.

Α. ΟΜΑΔΑ
Θα ξεκινήσει από Καλλιπεύκη (1.050 μ.) – Κορυφή Μεταμ. Σωτήρος (1.588 μ.) – λίμνη Κατή (1.400 μ.) και θα καταλήξει στον Παλαιό Αγ. Παντελεήμονα (650 μ.).
Απόσταση 18,5 χιλ. – Υψομετρική διαφορά 795 μ. περίπου – Συνολικός χρόνος 5 ώρες – Βαθμός δυσκολίας « Α». Νερό : NAI
Β. ΟΜΑΔΑ
Θα ξεκινήσει από Καλλιπεύκη (1.050 μ.) Θα φτάσει στην κορυφή Μεταμ. Σωτήρος (1.588 μ.) και θα επιστρέψει στην Καλλιπεύκη. Απόσταση συνολική 10 χιλ. – Υψομετρική διαφορά 538 μ. – Χρόνος 4 ώρες. Βαθμός δυσκολίας «Α». Νερό : ΝΑΙ
Οι διαδρομές ακολουθούν πανέμορφα μονοπάτια, ιστορικές διαδρομές και απαράμιλλες θέσεις θέας προς Όλυμπο, Κίσσαβο και Πιέρια.

Η Καλλιπεύκη, από την αρχαιότητα είχε επικοινωνία με την υπόλοιπη Θεσσαλία αλλά και τη Μακεδονία. Ο Ξέρξης είχε περάσει τα πολυάριθμα στρατεύματά του το 480 π.Χ. παρακάμπτοντας τα Τέμπη καθώς και ο Ρωμαϊκός στρατός ( 169 π.Χ. Μάριος Φίλιππος).
Η παλιά ονομασία του χωριού πριν 1927 ήταν «Νεζερός» που σημαίνει λίμνη. Μέχρι το 1911 υπήρχε στην περιοχή η λίμνη Ασκυρίδα ή Ασκουρίδα, η οποία αποξηράνθηκε λόγω της ελονοσίας, αλλά και για να δοθούν εκτάσεις 5.500 στρεμμάτων για καλλιέργεια στους κατοίκους της. Τα τελευταία χρόνια συζητείται η -εν μέρει- ανασύστασή της. Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στα όμορφα δάση του από οξιές, έλατα και πεύκα.
Το γραφικό χωριό Παλαιός Αγ. Παντελεήμονας βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα, είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.
Και τα δύο χωριά προσφέρονται για εξαιρετικό φαγητό αλλά και περιήγηση στα σοκάκια.

Απαραίτητος Χειμερινός Εξοπλισμός
Παπούτσια ορειβατικά αδιάβροχα – Γκέτες
Σακίδιο – Φλίς – Αδιάβροχο
Κάλτσες– Σκούφος – Γάντια
Μία (1) Αλλαξιά ρούχων – ατομικό φαρμακείο
Μπατόν ή Μπαστούνι Υποστήριξης
σάντουιτς – σοκολάτα – φρούτο
YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ για όλους τους συμμετέχοντες – δείτε πληροφορίες για τις ορειβατικές διαδρομές και τον εξοπλισμό στο τέλος του αναρτημένου προγράμματος αναβάσεων στον ιστότοπο της Ο.Α.Λ.Θ. http://www.oalth.gr/downloads/oalth_hiking_schedule.pdf

rsz-Μεταμορφωση Καλιπευκης

Tags: ,

Comments are closed.